skivakanties-frankrijk       

Skiën in Val Thorens

Oftewel Val Toorens zoals de Nederlanders het liefst zeggen. Het ligt op 2300 meter hoogte en is daarmee het hoogst gelegen wintersportdorp van Europa. Veel hoger dan de populaire wintersportgebieden in Oostenrijk. In 1971 werd Val Thorens uit de sneeuw gestampt. Inmiddels maakt het deel uit van het grootste skigebied ter wereld, Les Trois Vallées. Val Thorens is nog behoorlijk stijlvol gebouwd door het hout dat tegen de betonnen appartementen is gespijkerd. De laatste jaren is er overigens zo veel gebouwd dat er een bouwverbod is om de skyline te behouden.

Val Tho houdt weldegelijk rekening met natuur en omgeving. Onder de drukste stoeltjeslift werden aan het eind van een seizoen 30.000 sigarettenpeuken gevonden. Een jaar later wordt meteen met een campagne de nadruk gelegd op het schoonhouden van de bergen. Val Thorens loopt voorop in ontwikkeling. Er is bijvoorbeeld in bijna alle liften WiFi.

Van goeden huize
Val Thorens zelf heeft 140 kilometer piste maar als u zichzelf een beetje wilt uitdagen, neemt u een skipas voor de gehele Les Trois Vallées. Overigens moet u van goeden huize komen om na een week op alle 600 kilometer piste te hebben geskied. Voor de snowboarders en freestylers zijn er veel funparken. Er wordt hier ook veel off-piste geskied omdat het hele gebied boven de boomgrens ligt. De afdalingen Lac du Lou, Orelle en Plan de l’Eau moet u eigenlijk wel gedaan hebben als u een weekje in Val Thorens bent.

Val Thorens is zeer populair bij Nederlanders en dat komt helemaal tot uiting in de Dutchweek als Nederland heel Val Toorens overneemt om Koninginnedag te vieren.

Met de Ski-Thalys naar de Franse Alpen

De speciale hogesnelheidstreinen van Thalys rijden van 21 december 2013 tot en met 29 maart 2014 elke zaterdag vroeg in de ochtend in amper 7,5 uur vanuit Nederland naar de Franse Alpen. Geen files, geen huur van sneeuwkettingen en geen tolwegen; de Ski-Thalys brengt je vanuit Amsterdam, Schiphol of Rotterdam naar Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-La Plagne, Landry en Bourg St. Maurice. De tickets voor de Ski-Thalys zijn vanaf 12 september 2013 verkrijgbaar vanaf 69 euro per enkele reis.

Nieuw dit jaar is het speciale ‘Snow-flake’ tarief. Tickets die vóór 29 september geboekt worden voor een reis naar de sneeuw in januari, zijn vanaf 59 euro te verkrijgen. Op de website van Thalys staan bovendien interessante kortingen voor skihuur, autohuur en kortingen op hotels.Winterbanden in Frankrijk

In principe zijn winterbanden in Frankrijk niet verplicht, maar het gebruik ervan wordt wel aangeraden. Wel kunnen winterbanden en sneeuwkettingen op bepaalde wegen verplicht zijn, maar dat wordt altijd aangegeven met een verkeersbord.

Gebruik je geen winterbanden of sneeuwkettingen waar dat moet, dan bedraagt de boete € 135. Je mag niet verder rijden, omdat je niet voldoet aan de verplichting van het bord, en ook is, in het geval van een ongeluk, de kans groter dat je deels aansprakelijk bent.Bekijk voor je richting de Franse bergen vertrekt of de banden aan de minimum profieldiepte voldoen (in Frankrijk 3,5 mm). Bestel anders tijdig nieuwe banden bij een bandenspecialist als www.tirendo.nl.

Gastronomie en wintersport gaan hand in hand in de Franse alpen

Frankrijk combineert zijn reputatie als grondlegger van de gastronomie nu beter dan ooit met zijn fantastische wintersportfaciliteiten. Zeker in de Savoie, Haute-Savoie en Isère staat gastronomie hoog in het vaandel. Zo heeft het aanstormende culinaire talent Mehdi Kebboul zich als chef gevestigd in Morzine. Deze Franse Top Chef 2012-kandidaat heeft in het driesterrenrestaurant van Le Bristol in Parijs gewerkt en werd in 2011 door het blad Chef tot de grootste beloften van het vak gerekend.

"Sterren in de sneeuw"
De wintersportplaats Châtel staat eind januari in het teken van ”Sterren in de Sneeuw”: Franse sterrenchefs gaan de culinaire strijd met elkaar aan en de lokale burgemeesters strijden om de eer wie de beste kaasomelet weet te maken met de tomme d’Abondance! Megève telt inmiddels 85 adressen voor lekker eten, van eenvoudige restaurants tot het allereerste driesterrenrestaurant van het hooggebergte (sinds 2012): Flocons de Sel.

Voor de hoogste ster in de Isère, moet men zijn In Les Deux Alpes bij restaurant Le P’tit Polyte, waar de top keuken en een sfeervolle ambiance de ultieme mix zijn. Voor een ruime keuze uit Michelinsterren is Courchevel een topbestemming: de plaats telt er twaalf. Het meest authentieke adres is La Cave des Creux: een restaurant op 2112 meter hoogte, met een fantastisch uitzicht op het Alpenlandschap. Bij het tweesterrenrestaurant La Bouitte in Saint-Martin de Belleville worden de sterren van de hemel gekookt. De echte avonturiers doen er goed aan om ook het naastgelegen dorp Les Menuires te bezoeken. Het is groot in ski sauvage: buiten de pistes gaan is geen probleem onder begeleiding van een oplettende skileraar. Daarna kan de hongerige sportieveling met de sneeuwscooter naar een luxe Mongoolse yurt crossen, voor een unieke dinerervaring.

Activiteiten voor waaghalzen

Frankrijk biedt plaats aan een van de grootste skigebieden ter wereld, reden genoeg om ook meerdere vormen van wintersport te inventariseren. Voor beginnende wintersportgangers ligt het leren skiën of snowboarden ter grondslag aan het genieten van de vakantie, de ervaren skiërs/snowboarders kunnen op diverse manier hun uitdaging zoeken. Vaak is het gebied an sich al reden genoeg om het avontuur te zoeken, de diversiteit in pisten en het ontdekken van het gebied is al iets waar men zich enkele dagen mee bezig kan houden.

Wintersport vroegboeken bij Sunweb

Maar niet alleen het gebied en de pisten kunnen avontuurlijk zijn, het kan ook leuk zijn om eens een andere manier van skiën uit te proberen. Want het staan op twee latten of op een snowboard kan ook vervelen, of men zoekt simpelweg een andere manier om de piste af te dalen. Te denken valt bijvoorbeeld aan het 'bigfoot skieën', wat twee kortere ski's zijn waarmee men scherpere bochten kan maken en meer mee kan stunten. Het is wel wat riskanter, maar oefening baart kunst.

Zo zijn er in de grotere gebieden ook vaak van dit soort 'fun parks' te vinden, waar de waaghalzen zich tegoed kunnen doen aan half-pipes, schansen en grinding. Alles op eigen risico uiteraard. Wat verder ook populair is het zogenaamde rodelen, wat inhoudt dat men met een slede de piste afgaat. Wederom is dit een riskante onderneming, maar mits succesvol afgerond zeker een leuke activiteit.

Populair onder gezinnen

Een van de redenen dat de wintersportvakantie zo populair is onder gezinnen is dat er voor jongere kinderen ook genoeg vermaak te vinden is. Voor kinderen is het ook leuk om van jongs af aan al te leren skien, en een bijkomend voordeel voordeel voor de ouders is dat ze hun kinderen af kunnen zetten bij een skischool en zich er voor de rest van de dag ook niet om hoeven te bekommeren, en op die manier zelf ook te kunnen genieten van het skigebied. Kortom: voor iedereen is er wel wat bij.

U heeft ons waarschijnlijk gevonden via één van onderstaande zoekwoorden:
De Franse Alpen     skigebieden in Frankrijk   Time Out Tours   wintersportvakantie   Frankrijk       Bizz travel       hotels   sneeuwhoogtes       Euro Relais     Val Thorens       Aanbiedingen       Links Frankrijk     Skien in Frankrijk   vakantiehuizen     Hotelplan   lastminute     Wintersport Frankrijk       Jiba       goedkope wintersport     skischolen   accommodaties     het weer   Sunweb   Busreizen     Les Deux Alpes   Vogezen   Bungalows   snowboarden   brochure   chalets     Wintersportreizen   startpagina   Oad   sneeuw   Ski Horizon